Hertog Karel van Gelre
51%
korting
Geniet van een hoofdgerecht naar keuze met friet en verse groenten. Bijvoorbeeld een hamburger, zalmfilet of kipsaté. Voor enkele gerechten geldt een meerprijs, zie menu.
Hoofdgerecht naar keuze
Het hoofdgerecht wordt geserveerd met een portie friet en verse groenten.
Reserveren: www.hertogkarelvangelre.nl/reserveren
Karel van Gelre, geboren op 9 november 1467 in Grave. Karel van Gelre werd ook wel Karel van Egmont genoemd en was hertog van Gelre en graaf van Zutphen uit het huis Egmont. Karel van Gelre was de zoon van Adolf van Egmont (hertog van Gelre en graaf van Zutphen) en Catharina van Bourbon.
In 1487 had de Bourgondische hertog Maximiliaan van Habsburg Gelre een nieuwe bestuursvorm opgelegd. De Bourgondisch-Habsburgse invloed stuitte op veel weerstand in Gelre. Het Gelderse verzet werd gesteund door de Franse koning Lodewijk XI, die de groeiende macht van het Bourgondische hertogdom met ongerustheid aanziet. Karel van Egmond bindt namens Gelre de strijd aan tegen de buitenlandse overheersers. Als de Gelderse steden hem in 1492 erkennen als hertog gaat Karel van Egmond verder door het leven als Karel van Gelre. Een jaar later krijgt Bourgondië in de persoon van Filips de Schone een nieuwe vorst.
In 1505 moet Karel van Gelre zijn meerdere erkennen in Filips de Schone en hem trouw beloven. Karel weet echter in vermomming te ontsnappen aan zijn Bourgondische heer. Een volgende legerinval in 1511 krijgt Karel ook niet op de knieën en in 1513 erkennen de Bourgondiërs hem als hertog van Gelre.
In 1515 krijgt Bourgondië een nieuwe vorst: Karel V, die door huwelijken, erfenissen en verkiezingen koning van Spanje, keizer van Duitsland en heer der Nederlanden is geworden. Tegen zoveel macht kan Karel van Gelre niet op en hij sluit in 1519 vrede.
In 1531 werd door hertog Karel van Gelre toestemming verleend voor het houden van een jaarmarkt. Hieruit blijkt dat Winterswijk een rol vervulde als regionaal marktcentrum. In die tijd was de textielnijverheid, gezien de aanwezigheid van een gilde van linnenwevers, al van enige betekenis.
De dood van de hertog, in 1538, is het einde van een wanhopige strijd. Karel van Gelre wordt in Arnhem in een marmeren graftombe in de St. Eusebiuskerk begraven. Gelre heeft van alle gewesten zijn vrijheid het langst behouden, maar in 1543 krijgt Karel V, bij het verdrag van Venlo, ook over dit gewest en haar steden de zeggenschap.
Daarnaast biedt Hertog Karel van Gelre een ruim assortiment van bieren aan. Hertog Karel van Gelre straalt kwaliteit uit met een mooie prijs-kwaliteitsverhouding.
De ruimtes zijn authentiek. In het grand café kan men genieten van de lunch-, diner- en borrelkaart en schenken we een groot aantal bieren, wijnen en andere dranken. De brasserie bevindt zich achter in het bedrijf met een eigen entree aan de zijkant/steeg. De brasserie is een combinatie van antiek met modern, hier voeren wij de dinerkaart.
De verschillende ruimtes zijn af te huren voor besloten bijeenkomsten, vergaderingen of feestjes. De keuken van Hertog Karel van Gelre is werelds. We willen ons niet beperken tot één soort keuken. Dit is terug te vinden in zowel de grandcafé- als brasseriekaart. Gevarieerd, eerlijk en heerlijk. Van culinaire fijnproever tot de gewone man.
Contact
Adresgegevens
Markt 25Openingstijden
Grijp deze mazzel!
138 verkocht
51% korting
18,40
9,-
Geldigheid
Uiterste verzilverdatum is 15 jan. 2020.
Voorwaarden
1. Reserveren vanaf 2 personen
2. Geldig maandag t/m zondag van 16.30 t/m 19.30 uur. Met uitzondering van feestdagen.
3. Reserveren verplicht via de link in de omschrijving
4. Laat je voucher gemakkelijk scannen via de MijnMazzel app, of lever de uitgeprinte voucher(s) in
Delen
49%
korting
17,50
8,95
879 verkocht
50%
korting
14,50
7,25
438 verkocht
50%
korting
42,-
21,-
214 verkocht
Mijn Mazzel
Chat met onsHulp
Partner
Nieuwsbrief
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de beste deals.